Vanha pitäjäntupa eli Mäntsälän ensimmäinen kunnantalo. Tämä punainen rakennus on rakennettu vuonna 1854 pitäjäntuvaksi ja leikkaushuoneeksi piirilääkärin suorittamia ruumiinavauksia varten.
Suomessa tuli kunnallislaki voimaan vuonna 1867, jolloin kunta sai hoitaakseen monia aiemmin seurakunnalle kuuluneita tehtäviä. Niinpä tarvittiin kunnantupa, missä yhteisistä asioista voitiin päättää. Siihen asti pitäjän asioista oli päätetty kirkonkokouksessa. Monena on talo ollut vuosien mittaan: mm. kokoustiloina, koulutiloina ja Ehnroosin koulun keittolana.Myös Mäntsälän säästöpankki aloitti toimintansa tässä talossa. Kotiseutumuseona rakennus toimi jonkin aikaa ennen Sepänmäen museoalueen avaamista. Tuvan viereinen kenttä on ollut vanha toriplaani.
Syksyllä 2009 Mäntsälä-Seuran toimesta järjestettiin maalaus- ja kunnostustalkoot, joissa pitäjäntuvan ulkokuori saatiin lähes entisen veroiseksi. Keväällä 2011 Mäntsälä-Seura vuokrasi Pitäjäntuvan Mäntsälän kunnalta. Vuotta myöhemmin käynnistyi seuran toimesta mittava kunnostushanke, joka saatiin päätökseen vuoden 2014 lopussa. Elokuussa 2014 vietettiin tuvan 160-vuotisjuhila ja samanaikaisesti julkaistiin juhlakirja "Pitäjäntuvan tarinoita - Arkistojen aarteita ja perimätietoa vanhasta Mäntsälästä."
Nyt Pitäjäntupa toimii paitsi Mäntsälä-Seuran toimintatilana, myös monenlaisten tapahtumien, kokousten, näyttelyiden ja konserttien pitopaikkana. Pitäjäntupa onkin nykyisin myös vuokrattavissa erilaisiin tapahtumiin.